Letní sezóna a čas venkovních party se rozhořel naplno a spolu s ním by se měl roztopit i váš gril, pokud máte ambice stát se vyhledávaným hostitelem v blízkém i vzdálenějším okolí. Užíváte si krásného počasí venku a rádi pořádáte zahradní slavnosti pro vaše přátele? Pak se vám určit budou hodit rady, jak uspořádat nezapomenutelný zahradní večírek s pohoštěním z grilu. Zábava a zážitky pro hosty jsou zaručeny!
Pohostit rodinu či přátele za teplého letního podvečera na terase nebo na zahradě dobrotami připravenými na žhavém roštu, tomu se nic nevyrovná. Jak se stát mistry v grilování, vyhlášenými široko daleko svým umem?
Tematická party
Nezůstaňte pouze u dobrého jídla, pití a volné zábavy, ale plánované sešlosti vymyslete téma, které vám je blízké. S dostatečným předstihem hosty vybavte instrukcemi, v čem mají přijít vystrojení, a sami si jako hostitel dejte tu práci, že připravíte tematické dekorace, prostírání i občerstvení. Party ve stylu Divokého západu, havajská, retro, hollywoodská, filmová… fantazii se meze nekladou a je to jen na vás, co si pro hosty připravíte.
Dobrá organizace je základ
Pokud se rozhodnete uspořádat zahradní slavnost pro přátele, vše si dobře zorganizujte. Nejméně dva týdny dopředu stanovte počet hostů, obešlete je pozvánkami například formou události na Facebooku a vyberte menu i s podávanými nápoji. Vyzkoušejte funkčnost grilu, očistěte jej a nakupte dostatečné množství paliva. Týden před samotnou party zajistěte dostatečný počet talířů, příborů a ubrousků. Nezapomeňte také na dekorace a příjemnou hudbu jako kulisu. Den či dva předem na zahradě postavte přístřešek, který hosty ochrání před případnou nepřízní počasí. Zatímco lahve s pitím můžeme pořídit dopředu, potraviny jako maso, uzeniny, sýry a pečivo se vyplatí nakoupit čerstvé těsně před akcí. Libovolné dipy, omáčky a ochucená másla připravte večer před party a dejte je na noc uležet do lednice.
Jak správně grilovat
Během grilování maso nikdy nepropichujte vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva a gril zbytečně neprskal. Na správně rozpáleném uhelném grilu maso při položení na rošt zasyčí. Vlákna se tak rychle zatáhnou a uzamknou v sobě chutnou šťávu. Co se týče času potřebného grilování masa, ten v první řadě závisí na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte ho celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně. Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a nezbavovali šťávy.
Výslužky pro hosty
Strávníci jistě ocení, když každého při odchodu vybavíte výslužkou. Dejte si tu práci a výslužku přichystejte do stylových gastro krabiček. Velmi praktické krabičky na různé pokrmy a potraviny nabízí tuzemský výrobce obalových materiálů Paketo.cz. Díky jejich konstrukci a pevnému materiálu budou uložené pokrmy od vás v bezpečí. Krabičky také můžete nechat graficky potisknout vlastním motivem či fotografií v digitální kvalitě. Tisknout je možné už od malého počtu kusů na všechny druhy vlnitých lepenek, hladké lepenky i na grafické papíry.