Obliba food festivalů celosvětově roste a oslavy pouličního jídla se dají bez nadsázky považovat za fenomén moderní doby. Hlavním smyslem je přiblížit širokou škálu různých, často etnických jídel průměrnému českému strávníkovi a inspirovat k ochutnání, případně i přípravě jídel, které bychom si jinak nebyli ochotní v běžné restauraci dát. Existuje však jeden festival, který přibližuje různorodou krmi ne z pohledu současných světových kuchyní, ale historického středověku.
Propojení pohodové letní atmosféry s kvalitní gastronomií je u Čechů stále oblíbenější program pro volné dny a víkendy. Užívat si konzumaci dobrého jídla a pití ve společnosti blízkých patří mezi příjemné kratochvíle. Trend pouličních oslav jídla dorazil před nějakým časem ze světových metropolí i k nám a vcelku dobře se mu u nás daří. Doby, kdy se v Česku konal všehovšudy jeden food festival, jsou dávno pryč. S podobnými gastronomickými akcemi se v posledních letech doslova roztrhl pytel a milovníci dobrého jídla a pití slaví žně.
Mezi všelijak chuťově zaměřenými food festivaly letos vyniká už 2. ročník středověkého festivalu jídla u nás nebo – abychom zůstali věrni autentické středověké mluvě – masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy. Nekoná se nikde jinde než v malé vesničce Dětenice na Mladoboleslavsku nedaleko Prahy. Právě v Dětenicích byla v roce 2003 otevřena historicky první středověká krčma, která návštěvníkům a lovcům nevšedních zážitků dovolila zažít tuto nelítostnou a krutou dobu plnou bitev, drsné mluvy a zvláštních zvyků na vlastní kůži.
Temný středověk se vrací… už 5. července!
Pokud vás v Dětenicích přepadne hlad nebo jen neodoláte vlastní zvídavosti, připravte se vynikající dobové speciality. Na uctivé jednání v duchu hesla „náš zákazník, náš pán“ raději zapomeňte a připravte se na prostořekost obsluhy okořeněnou jadrnými výrazy. Nejinak tomu bude i v případě historicky prvního středověkého food festivalu, který se letos koná již podruhé hned v několika termínech. „Masakr žrádla, chlastu a brutální zábavy představí nejen vyhlášené středověké pochutiny, ale také bohatý středověký program pro celou rodinu. Tématem je Francká říše versus Barbarský sever,“ láká návštěvníky Aneta Ondráčková, manažerka dětenického resortu. „Budete si moci vychutnat lehkost jihu a plody moře – chobotnice, ústřice, rybičky, krevetky, olihně či mušle. A pokud dáváte přednost drsnému severu, vaše chuťové pohárky jistě podlehnou opékanému divokému čuněti, kuřím hnátkám, jehněčím klobáskám, uzenému kaprovi, srdíčku nebo jazyku,“ slibuje pestré menu Ondráčková. K bohapustému hodování bude hrát středověká kapela a po náročném degustování si budete moci oddechnout v chill-out house. Akce se koná 5., 6. a 22. července v prostorách zámeckého parku v Dětenicích.
Boom středověké zážitkové turistiky
Dětenická krčma byla otevřena už v roce 2003. Od té doby se počet restaurací a hospůdek v podobném stylu, které dýchají středověkem, značně rozrostl. Udělat si výlet zpátky do minulosti, do dob pohnutých, temných, zato ale s neopakovatelnou atmosférou, patří k populárním zážitkovým aktivitám. Podniky ve stylu hostinců 13. století najdete i v Praze a okolí, Brně i v menších českých městech. Atmosféra dávno uplynulých časů, dobové kostýmy a rekvizity, nevybíravá staročeská mluva, živé show a lahodná jídla s vybranými nápoji, to vše v sobě skýtá potenciál na vydařenou dovolenkový či prázdninový program s dětmi.