Jak na svěží dech po celý den?

Jak na svěží dech po celý den?

vloženo do: ZDRAVÍ | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Upozornit někoho na nevábný dech chce odvahu a velkou míru diplomacie. Zápach z úst je častým problémem, přesto se o něm téměř nemluví. Jeho příčin může být celá řada. Na vině jsou některé potraviny, špatná ústní hygiena či zdravotní obtíže.

Většina příčin způsobujících zápach z úst je banálních a lze jim jednoduše předcházet. Které jsou ty nejčastější?

Nesprávná ústní hygiena

Nesprávná ústní hygiena je nejčastější příčinou zápachu z úst. Je-li dlouhodobě prováděna nedostatečně, na zubech i v mezizubních prostorech se ukládá zubní plak a hromadí se bakterie. A právě ty způsobují nevábný dech. Ústní hygienu je potřeba provádět dvakrát denně – ráno a večer před spaním. Nestačí si zuby vyčistit jen zubním kartáčkem, používat je potřeba také mezizubní kartáček nebo dentální nit. Nejnovější studie také dokazují, že používání ústní vody LISTERINE® v kombinaci se zubním kartáčkem a dentální nití redukuje zubní plak až pětkrát více než samotné používání kartáčku a dentální nitě*. Ústní voda se postará o vyčištění celé dutiny ústní včetně jazyka a obtížně dostupných míst.

Aromatické potraviny

Za zápachem z úst během dne stojí i vybrané potraviny nebo nadměrné pití kávy a alkoholu. Z potravin se nejčastěji jedná o česnek a cibuli. Čeká-li vás během dne osobní schůzka, těmto potravinám se vyhněte. Nebo mějte po ruce cestovní verzi kartáčku, zubní pasty a ústní vody LISTERINE®, které vám pomohou se zápachem bojovat i během dne.

Drastické diety

Zápach z úst mohou způsobovat také některé druhy diet nebo obecně hladovění. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o dietách s nízkým příjmem sacharidů, při kterých se tělo dostává do stavu ketózy. Pokud podobnou dietu držíte, pomůže zvýšená péče o dutinu ústní a používání ústní vody.

Kouření

Svěžímu dechu nesvědčí kouření cigaret. Kuřáci navíc trpí nedostatečnou tvorbou slin. Ty pomáhají zvlhčovat ústa a odplavují bakterie způsobující zápach z úst. Patříte-li mezi kuřáky, mějte po ruce mentolové žvýkačky, ústní sprej a ústní vodu.

Halitoźa

Problém představuje chronický zápach z úst, tedy halitóza. Té se zbavuje hůře, navíc může být znakem něčeho vážnějšího. Na vině jsou často nejrůznější infekce, onemocnění dutin, cukrovka, nemoci jater či ledvin a nesprávná ústní hygiena, která má také za následek ukládání zubního plaku a s tím spojené záněty dásní a zubní kazy. Proto je důležité určit příčinu zápachu z úst, a pokud se jedná o zdravotní problém, je třeba ho adekvátně a co nejdříve léčit.

Pokud dodržujete pravidelnou ústní hygienu ve třech krocích, tedy používáte zubní kartáček, čistíte mezizubní prostory a vyplachujete ústa ústní vodou, a přesto dlouhodobě bojujete se zápachem z úst, nestyďte se vyhledat lékaře. Zápach z úst může signalizovat závažnější zdravotní problém, který je potřeba co nejdříve léčit.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?